Samen met u regelt Nedax dit gehele traject,

om alle formaliteiten te regelen zodat u meteen kunt starten a.s. maandag.

Uitleg traject "Rijbewijs voor ZZP 'er"

(voor werkzaamheden in de Duitse Bouw en aanverwanten) 

Als ZZP 'er heeft u een eigen bedrijf zonder personeel en bent u ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Om te kunnen werken met uw bedrijf in Duitsland of België moeten er een aantal zaken worden geregeld en moet u tijdens een douane controle kunnen aantonen dat u een zelfstandige bent.

 

Nedax heeft speciaal voor de ZZP 'er een verkort traject ontwikkeld waarin al deze zaken worden geregeld. Onder de naam "klein rijbewijs voor Duitsland traject voor de ZZP 'er" wordt u snel geholpen met alle vergunningen en vrijstellingen voor uw bedrijf. 

 
Wat gaan we samen met u regelen in dit traject:

 

1. Finanzamt  (Duitse belastingdienst)

zzp4Een Nederlandse ZZP’er die gaat werken in Duitsland moet zich laten registreren bij het Finanzamt . Dit is vooral noodzakelijk als men facturen gaat versturen naar Duitse opdrachtgevers. Via de Duitse belastingdienst verkrijgt men een Steuernummer dat vermeld moet worden op de Duitse facturen.

2. Handwerkskammer

Uw handwerk (ambacht) moet vooraf worden aangemeld bij de Handwerkskammer. De HWK toetst of u als ZZP 'er toegelaten kunt worden tot het Meister gilde middels een inschrijving indien dat u een van de 41 beschermde beroepen wilt oefenen in Duitsland.

3.Voorheffingsregeling Duitse belasting afdracht. (Bauabzugssteuer)

U kunt een ontheffing krijgen voor deze speciale Duitse belasting wetgeving. Heeft u geen schriftelijke vrijstelling zal uw opdrachtgever 15% van de aanneemsom moeten inhouden op uw facturen en afdragen aan de Duitse fiscus.

 4.Uw A1 aanmelding voor zelfstandigen.

zzphelmGaat u alleen tijdelijk buiten Nederland werken? Dan blijft u wel verzekerd voor de Nederlandse sociale verzekeringen, zoals AOW, kinderbijslag en nabestaandenuitkering ANW. De Sociale verzekeringsbank (SVB) noemt dit detachering.
 
Voorwaarden om verzekerd te blijven als u buiten Nederland gaat werken:
  • direct voorafgaand aan uw detachering u al tenminste 2 maanden als zelfstandige in Nederland heeft gewerkt.
  • werkzaamheden in het buitenland verricht die van gelijke aard zijn als uw werkzaamheden in Nederland.
  • de sociale verzekeringspremies aan de Belastingdienst afdraagt.
  • de nationaliteit heeft van een land van de EU (Europese Unie) of de EER (Europese Economische Ruimte).Een verblijfsvergunning waarmee u in Nederland mag werken is ook goed.
  • in een land van de EU of de EER gaat werken. 
De Duitse douane controleert of u sociaal bent verzekerd middels het vragen naar het A1 formulier. Zonder dit formulier mag u dus niet  in Duitsland en België werken.
 

5. Soka-Bau vrijstelling

Als ZZP 'er kunt u een vrijstelling voor de afdracht van vakantiegeld aanvragen bij Soka-Bau Wiesbaden

Schijnzelfstandigheid

De definitie van ZZP’er is in Duitsland geheel anders dan in Nederland. Zo moet u echt een zelfstandig deel van een klus uitvoeren. Betegelt u bijvoorbeeld samen met een collega ZZP’er of met een personeelslid van de hoofdaannemer, dan is dit geen zelfstandige klus en bent u feitelijk in loondienst bij de hoofdaannemer. Maak dus vooraf goede afspraken met uw opdrachtgever voordat u gaat werken in Duitsland.

Let dus op schijnzelfstandigheid. De douane controleert hier zeer streng op!Traject Groot Rijbewijs € 875,- excl.BTW en Nedax leden krijgen 20% korting
Traject Klein Rijbewijs € 295,- excl.BTW en Nedax leden krijgen 20% korting
Traject Rijbewijs traject voor ZZP 'er € 350,- excl.BTW en Nedax en ZZP- Nederland leden krijgen 20% korting

Nedax leden krijgen 20% korting op dit eenmalige traject.